Inspiráció

Jó lenne, ha megtanulnánk újra a növények nyelvén!

Matheidesz Rékával, a MOME Pályázati és Fejlesztési Igazgatójával beszélgettünk designról, kertről és a fenntarthatóságról

Matheidesz Rékát sokan a WAMP alapítójaként és volt ügyvezetőjeként ismerik. A WAMP-os kilenc év mellett Rékát a közgazdász múltja is hozzásegítette ahhoz, hogy több vállalkozás mentora és katalizátora legyen, így vált a hazai kreatív szcéna megkerülhetetlen alakjává. 2009-ben az Ernst &Young Entrepreneur of the Year Innovatív vállalkozója lett, jelenleg a MOME Pályázati és Fejlesztési Igazgatója. Férjével és két lányával Pasaréten él. Ezúttal beengedett minket az otthonába, hogy a növények és a design szerepéről beszélgessünk.

Környezettudatos otthonteremtés, design otthon, zöld növényekkel

A design, mint nem megszokott válasz

– Milyen szerepet játszik a design az életedben, mit jelent neked? Egy jó évtizede ismerjük egymást, és úgy tűnik, mintha nálad minden a design körül forogna.
A design 15 éve konzekvensen jelen van az életemben. Először mint felhasználó szerettem bele az egyedi tárgyakba, később vállalkozóként, most pedig a design egyetem képviselőjeként, azaz a magyar design élet szereplőjeként is részt veszek annak alakításában.
Mindig a designban rejlő lehetőségek érdekeltek, üzleti, brandépítési, gazdaságfejlesztési vagy társadalmépítési szempontból. 2006-ban alapítottam társaimmal a WAMP-ot, ami magyar, később külföldi designerek számára biztosított megjelenési és piacra jutási lehetőséget. Később több kezdeményezést és vállalkozást segítettem a kreatív ipar területén, koncepció és üzletfejlesztéssel, közösségépítéssel, most pedig a MOME-n a Pályázati és Fejlesztési Igazgatóságot vezetem.

– Hogyan látod a hazai kreatív szcénát jelenleg?
Nagyon izgalmas időszakban élünk, nemzetközileg változik a design szerepe a társadalomban és a gazdaságban is. A tárgyalkotásról áttevődött a figyelem más területekre és a designerek, kreatívok egyre nagyobb feladatot és ezzel együtt felelősséget is kapnak a globális problémák megoldásában. Mára egyre több területen – így például az üzletfejlesztés, klímaváltozás, városfejlesztés vagy szociális kérdések terén – keresik a designereket, kreatívokat, hogy a design nyelvén egy új perspektívából adjanak lokális vagy globális kihívásokra nem megszokott válaszokat. Ez egy nagyon komplex és izgalmas folyamat, meg kell találni, hogy hol és milyen módszerekkel tudnak designer csoportok értéket teremteni, ki kell alakítani azt a kapcsolatrendszert, divatos néven ökoszisztémát, ahol az egyes szereplők egymásra találnak és értik egymás nyelvét.
Ugyanakkor az is látszik, hogy a saját brandek fenntartása a globalizáció miatt egyre több kihívással jár, csak azok tudnak fennmaradni, és sikeressé válni, akik az üzletfejlesztést is a felhasználó élményt új szemlélettel tudják kezelni és azt jól fejleszteni.

PLANTE. tipp: Jól megfér egymás mellett az új és a régi: vintage szőnyeg és új lámpa, régi faláda és mai betonkaspó, antik szobor és friss zöld levelek. Keverd bátran te is a régi és az új tárgyakat, így izgalmas személyes tereket hozhatsz létre.

Ökológusok és designerek – oly távol, és mégis közel!

– A jövő designtudatos gondolkodásába hogyan kapcsolódnak be a növények?
Nagyon izgalmas számomra, amikor az egyes tudományterületek közösen kezdenek el dolgozni. A MOME-n dolgozunk egy új projekten, ahol designerek és ökológusok együtt gondolkodnak egy új kutatási módszertanon egy fenntarthatóbb jövő érdekében és szóba került egy vidéki campus is, ami már egy fenntartható alapokon működik.

– Téged mi inspirál?
Egyértelműen a nemzetközi tapasztalatok inspirálnak, nagyon szeretek utazni, nemzetközi csapatban dolgozni, de az is nagyon fontos, hogy ezek beépüljenek az itthon életünkbe és munkánkba is.

Válogass otthonodba a Plante. design EARTH és URBAN design kaspóit közül! 

Erdő mellett házikó – mesebeli hangulatú gyermekkor

–      Inkább szobanövény vagy inkább kert? Mi áll hozzád közelebb?
Közvetlen erdő mellett, egy természetvédelmi területtel szemben nőttem fel, a ház minden ablaka erre nézett. Ezért nekem a növények nem szobanövények, hanem a környezetem természetes részei, csupán a látványuk is megnyugtat. Talán éppen amiatt, mert természetes környezetükben éltem mellettük, nem tanultam meg a szobanövényeket jól gondozni, pedig nagyon szeretem őket a lakásban is. Tizenkét évet éltem a belváros közepén, ahol az első dolgom volt a teraszt rengeteg növénnyel beültetni. Most is olyan helyen lakunk, ahol a teraszról zöldre látni.

– Melyik a szívednek legkedvesebb szobanövényed?
Talán egy óriási alocasia, amit barátaimtól örököltem, amikor Amszterdamba költöztek. Eleinte növényszitterségnek indult, de aztán ők Amszterdamban maradtak, a növény pedig nálunk. Nagyon érdekes, ahogy több költözést is végigcsinált velünk és mindegyikre másképp reagált, ugyanúgy meg kellett szoknia az új helyeket, ahogy nekünk. Neki valódi lelke van, és reagál a mi lelkiállapotunkra is.
Nagyon szeretem a pálmákat és a csüngő növényeket is, mert teljesen olyan mintha mozognának. De nagy szerelem még a fürdőben lévő páfrány is.

A növények a barátaink

– Mik a kedvenc “természetes” helyeid Magyarországon?
Magyarországon nagyon szeretem a Folly arborétumot, illetve Dórának a Titkos kertjét. Az ő kertje inspirálta, hogy az új kertünk milyen legyen majd. Mivel most is nagyon közel lakunk az erdőhöz, azt is nagyon szeretem, ha csak egy rövidke sétát teszünk. Amikor Portugáliában tanultam az egyetemi évek alatt, kedvenc helyem egy botanikus kert volt, ahol nagyon sok időt töltöttem, ott tanultam, olvastam és töltődtem fel.

– Milyen “növényes” üzenetet adnál át a jövő generációjának?
Jó lenne, ha megtanulnánk újra a növények nyelvén és mindenkinek lenne eszközrendszere arra, hogy hogyan alakítsunk ki saját kis kertet, teraszt vagy lakáson belüli kertecskét, ami nemcsak disz, de akár ételként is szolgálhat, megtanulhatnánk melyik növény mire jó, mire hat.

Tíz év múlva ugyanitt

Búcsúzóul a jövőről beszélgettünk még Rékával. Szereti szakaszolni az életét, ami eddig is jól elválasztható, de egymásra épülő etapokból állt. Amit hasonlóan szeretne tíz év múlva is: ugyanennyi ambícióval élni és azt látni, hogy a lányai életében is van perspektíva. Szeretne ugyanezen a teraszon kávézni reggelenként. Amit viszont másként szeretne: egy olyan kertre nézni, ami nemcsak szép, de hasznos növényeket is termel. – Réka, tíz év múlva visszajövünk, megnézzük!

Nézd meg a Plante. növényszelekcióját!

2022. május 15.

Növényfanatikus vagyok!

Iratkozz fel a hírlevelünkre, hogy 10 % kedvezményt kapj az első rendelésedből, és időben értesülj a Plantés akciókról, hírekről és újdonásgokról.

.

Kereső

VALENTIN NAP

Extra növények a kedvesednek!

TULIPÁNVÁSÁR / Pesten és Budán

RENDELD MEG MOST!