Inspiráció

Kicsoda Donna? Ismerd meg a keramikust, aki a gyertya- és füstölőtartóinkat készítette!

Gyertya fény, füstölő illat: így könnyű jó hangulatot teremteni karácsonykor is. Zsiga Renátát, a Donna keramikusát kedvenc tárgyairól, a növényekkel való kapcsolatáról és a kerámiázás rejtelmeiről faggattuk.

Ez csak sár, avagy egy klasszikus szakma alapanyaga

Hogyan lett belőled keramikus?

Már egészen kicsi gyerekkoromban is rumlisabb voltam az átlagnál, imádtam rajzolni és mindenfélét szétszedni, hogy lássam, mi hogyan működik. Az első kapcsolódás az agyaghoz általános iskolás koromban volt, amikor a szüleim beírattak egy kerámia szakkörre. Az ott készült tárgyaimból a mai napig kincsként őrzök néhányat. A fordulópont azonban a középiskolában jött, ugyanis fogalmam sem volt, hogy mit szeretnék tanulni, de azt tudtam, hogy művészeti iskolába szeretnék menni. Grafikára jelentkeztem, másodikként megjelölve a kerámiát, mert akkor még azt gondoltam, hogy grafikusnak kell lennem. Végül grafikára nem vettek fel, viszont kerámia szakra igen, ami az első év után egyértelmű szerelem lett, nem volt kérdéses, hogy egyetemen is ezt szeretném majd tanulni. Érettségi után kérdeztem meg a grafika szak vezetőjét miért nem vettek fel anno, és azt mondta, a rajzaim alapján látták, hogy nekem térben kell dolgoznom. Ezért a szakmaiságért a mai napig iszonyú hálás vagyok.

Milyen a Donna-stílus?

Letisztult és funkcionális. Fejben sokszor csapongok, mert sok minden érdekel, vonzanak az organikusabb formák is. Igyekszem azonban olyan kerámiákat készíteni, amik nem csak önmagukért szépek, hanem tökéletesen ellátják azt az akár többféle feladatot is, amire valók, így válhatnak igazán a mindennapok részévé.

Imádom megmutatni az anyagot, a „sarat”, amiből dolgozom, ezért csak ott és akkor használok mázakat, ahol feltétlenül szükséges. Így a tárgyaim mattak és földszerűek tudnak maradni. Mondhatnám úgy is, hogy leginkább az alapanyagok inspirálnak az alkotáskor. Nem igazán viselem jól a monotonitást, ezért gyakran váltogatom az agyagokat, amikkel dolgozom. Még nekem is teljesen új élmény, ha egy finomabb massza után egy durva samottossal dolgozhatok.

Nézd meg a karácsony előtt debütáló, a Donna és a Plante. együttműködéséből született füstölő- és gyertyatartó kollekciónkat!

Növényekkel teli belvárosi stúdió: az alkotás origója

Azt mondják: ahol a növények jól érzik magukat, ott az emberek is.

Mindig is szerettem a növények közelségét, ha tehetem pihenni is a természetbe járok. Sokaknak, akik agyagozni jönnek hozzám, az agyaggal való munka jelenti a kiszakadást a hétköznapokból, nekem viszont a mindennapjaim része. Így például a növények gondozása tud rám hasonlóan hatni. Minden növényemnek készítek saját cserepet, vagy a keramikus barátoktól kapott tárgyakba ültetem őket, ettől válnak az enyémekké, akikért felelős vagyok. Nem tudnám elképzelni az életem szobanövények nélkül. Később tervezem, hogy vidékre költözöm a műhelyemmel együtt. Jelenleg imádok a belvárosban élni és dolgozni, de azért hiányzik a természet közelsége. Szívesen töltenék néhány évet külföldön is, akár utazással, akár tanítással.

Milyen munkákon dolgozol mostanában?

Az időm nagy részét jelenleg az egyéni oktatás tölti ki. Nagyon élvezem csinálni, hiszen folyton új embereknek mutathatom meg a kerámia szépségeit és sosincs két egyforma probléma vagy kérés, viszont rengeteg új ötlettel találkozom. Szeretnék csoportos workshopot is tartani, kihasználni az új, belvárosi műhelyem adottságait. Ezek mellett megrendeléseken dolgozom, vagy együttműködök olyan márkákkal, mint a Plante., illetve a saját webshopomba készítek tárgyakat karácsonyra. Mostanában nem igazán szoktam aludni. :)

És öt-tíz év múlva?

Addigra szeretném elérni, hogy a lehető legtöbb háztartásban jelen legyen egy általam készített tárgy, én pedig szabadon alkothassak, akár igazán nagy méretekben is, amit itthon elég nehéz.

Nem számít, hogy ünnep- vagy hétköznap

Mit jelent neked a karácsony, az otthon melege, varázsa, a tűz, a láng, az illatok?

A karácsony varázsa picit kiveszett az utóbbi években az életemből. A sok munka miatt nem igazán tudtam kellően felkészülni és megélni ezt az időszakot. Idén szeretném ezt máshogy csinálni. A tűz nagyon fontos szerepet tölt be az életemben, hiszen alkotótárs. Én elég nehezem szoktam viselni a téli, sötét időszakot, de az illatok és a hangulatfények segítenek, ezért elég gyakran használok gyertyákat otthon.

Hogyan készültek a Plante.-tárgyak?

A Plante. füstölő- és gyertyatartóit mindegyikét egyesével korongoztam meg, így mindegyikben ott vagyok egy picit én is. Szuper feladat volt, hiszen teljesen az a szín és formavilág, amit egyébként is kedvelek. Az elkészült tárgyak nagyon közel állnak a szívemhez, talán mindent elmond, ha elárulom, hogy az első darabokat a kezdetektől magam is használom.

Ne ijedj meg!

Ha kellene egy tárgyat választanod, ami a szívednek a legkedvesebb, melyik lenne az?

Nehéz egyet kiválasztani, mert elképesztően szeretem a szépen elkészített tárgyakat, legyen az egy asztal vagy egy kés, teljesen mindegy.

Ha ki kell egyet emelnem, akkor a legkedvesebb tárgyam egy sárga kerámia tál, hiszen hosszú története van. A kispesti Gránit gyárban készítették, a nagymamám Szegeden vásárolta és használta évtizedeken keresztül, majd az ő halála után hozzám került, vissza Budapestre. Mindezt úgy, hogy én is éveket töltöttem a kispesti Gránit gyár volt telephelyén, a régi műhelyemben, pont ugyanazok közt a falak közt, ahol ez a tárgy is készült.

Milyen jótanácsot mondanál annak, aki most szeretne nekifogi a kerámiázásnak?

Tulajdonképpen csak egy tanácsom van, méghozzá az, hogy legyen bátor. Annyira sokrétű anyag a kerámia, hogy egy életen át tart tökéletesíteni egy-egy részét is, felesleges görcsölni rajta, azonban a friss, bátor szemlélet elképesztően izgalmas dolgokat tud alkotni. A diákjaimnak is mindig azt mondom, hogy: ez csak sár! Ami nyilván egy durva egyszerűsítés, de a lényeget tekintve igaz, nem szabad tőle megijedni.

Slow növénybolt X keramikus

Zsiga Renáta exkluzív karácsonyi gyertya- és füstölőtartói a Plante.-val való együttműködés eredményeképpen születtek. A ’Make a wish’, azaz a ’Kívánj valamit’ kollekció darabjait – vacsora- és tömbgyertya tartó, illetve füstölő tartó – a harmonikus forma, az időtlen design, a naturális, mégis finom és lágy hatás jellemzi, és bátran vegyítheted őket, mert a különböző színek jól mutatnak egymás mellett a lakás bármely pontján. Olyan darabok, amelyeket évek múlva is jó kézbe venni, mert lelkük van, történeteket mesélnek, emlékeket idéznek, ezért tökéletes ajándéktárgyak is.

Nézd meg a limitált darabszámban, kizárólag a Plante.-nál elérhető gyertya- és füstölőtartókat ITT.

2021. november 8.

Gyertya fény, füstölő illat: így könnyű jó hangulatot teremteni karácsonykor is. Zsiga Renátát, a Donna keramikusát kedvenc tárgyairól, a növényekkel való kapcsolatáról és a kerámiázás rejtelmeiről faggattuk.

Korongozás a keramikus stúdiójában - így készülnek a design kerámia gyertya- és füstölőtartók a Donnánál.

Növényfanatikus vagyok!

Iratkozz fel a hírlevelünkre, hogy 10 % kedvezményt kapj az első rendelésedből, és időben értesülj a Plantés akciókról, hírekről és újdonásgokról.

.

Kereső

VALENTIN NAP

Extra növények a kedvesednek!

TULIPÁNVÁSÁR / Pesten és Budán

RENDELD MEG MOST!