Inspiráció

Matisse és egy design-érzékeny üzletasszony Pécsett

Szitkay Kati egy rutinos építkező, aki szereti saját maga berendezni az ingatlanjait és aki imád műkincsekre és design-tárgyakra vadászni: mindegy, hogy éppen be szeretne-e rendezni egy konkrét lakást, vagy majd csak később találja meg a tökéletes helyét egy alkotásnak. Kati pécsi otthonába Plante. kaspók és növények kerültek, ebből az apropóból beszélgettünk vele.

Inspiráló a növények és design tárgyak összhangja a lakásban

Fotó: Jágity Fanni Fotográfus

  • A Mecsek tetején, csodálatos környezetben élsz. Miért lett ez a hely az otthonod?
  • Egyértelműen a természet szeretete miatt: nagyon sokat vagyok a természetben, imádok futni, és azért is jó itt a hegy tetején lakni, mert csak kilépünk a házból és máris az erdőben vagyunk. Olyannyira a természet része itt az életterünk, hogy amikor egyszer a kertészek véletlenül nyitva hagyták a kertkaput, a vaddisznók az éjszaka leple alatt mindent „fölszántottak”. Én másnap reggel, félálomban, először azt hittem, hogy vakondok túrta fel a kertet, aztán esett le, hogy nyitva van a kertkapu, úgyhogy itt bizony egy egész vaddisznó csorda bulizott az éjszaka, se füvet, se ültetést, se gyepszőnyeget nem kímélve. A természet szeretete miatt volt fontos, hogy a lakásban is legyenek növények nálunk.
  • Úgy tudom, rutinos építkező és lakberendező vagy.
  • Igen, mondhatjuk. A STOA Stúdió, illetve Ásztai Bálint nagy segítségemre van ebben, ő a családi építészünk. Bár a kivitelezőkkel néha küzdelmes az élet, de a lakberendezés, a bútorok és a művészeti alkotások kiválasztását teljes egészében én magam intézem, és nagyon szeretem is ezt csinálni.

Művészet és természet találkozása

Fotó: Jágity Fanni Fotográfus

  • Miben gyökerezik a művészetek, a design iránti érzékenységed?
  • Ez nálunk családi vonás lehet, mert emlékszem, már gyerekkoromban, az édesanyámnál is képek lógtak a falon. A legelső darabjaim egyébként Konok Tamástól, Fajó Tamástól, Nádler Istvántól valók, akikkel személyes kapcsolatban álltam. A pécsi művészeket kifejezetten preferálom, például Lantos Ferencet. Mostanában már inkább aukciókon vásárolok, így kerültek ide a házba a szobrok is. Ezeknek a tárgyaknak a beszerzése hosszú, lépésről lépésre építkező folyamat, ráadásul én úgy működöm, hogy kevésbé nézem az árat, inkább ha megtetszik valami, akkor megveszem. Emocionális vagyok, szinte sose keresek konkrétan egy bizonyos műtárgyat, fordítva működik: ha valami éppen fellelhetőbe beleszeretek, lecsapok rá.

A növény zöldje plusz életet ad a festményeknek, printeknek és más művészeti alkotásoknak is

Fotó: Jágity Fanni Fotográfus

  • Mi most a kedvenc tárgyad az otthonodban?
  • Legnagyobb kedvencem most, Amerigo Tot különleges kerámia panelei, melyek a nappaliban kaptak helyet. Illetve a lámpák, például az étkezőben Roll and Hill, és az általam elnevezett a „bogár lábú, álló lámpa”.  De nagyon szeretem a vöröses színű, dán vintage komódot is, ez ráadásul már nagyon értékes. Úgy emlékszem, anno 20.000 euró körül „vadásztam le” az interneten, így került hozzám Bécsből, és ma már körülbelül 30.000 eurót ér. 
  • És van egy Matisse-od is.
  • Igen, mivel már a gyermekeim felnőttek és kirepültek, így jött az életünkbe Matisse, a kis „szőrös gyerek”,  az óriás uszkár, aki szintén nagy természetkedvelő. Úgy került hozzánk, hogy egy alomban ő volt a „maradék”, és a tenyésztő kiírta a netre, hogy kell-e valakinek, én pedig másnap reggel érte mentem. Matisse imád játszani, mindenkit szeret, kivéve, aki esernyővel vagy sapkában jön. Az előző kutyám egy lagotto volt, ő Giotto-nak hívtam.

Matisse kecses, elegáns és nagyon intelligens

Fotó: Jágity Fanni Fotográfus

Helyszín: Pécs, magánház

Enteriőr styling: A tulajdonos, Szitkay Kati

Növény styling: Plante.

Budapest, 2024. január 19.

Növényfanatikus vagyok!

Iratkozz fel a hírlevelünkre, hogy 10 % kedvezményt kapj az első rendelésedből, és időben értesülj a Plantés akciókról, hírekről és újdonásgokról.

.

Kereső

VALENTIN NAP

Extra növények a kedvesednek!

TULIPÁNVÁSÁR / Pesten és Budán

RENDELD MEG MOST!