Növénygondozás

Szobanövények legjobb átültetési kalauza tavaszra!

Mi itt a Plante.-nál mindannyian jól emlékszünk arra, hogy hogyan éreztük magunkat az első alkalommal, amikor szobanövények átültetése előtt álltunk. Tele voltunk izgalommal: mikor ültessem át, hogyan fogjak hozzá, milyen földbe tegyem, mekkora cserép kell neki, meg úgy egyáltalán: hogyan csináljam, hogy boldog legyen a szobanövényem? Éppen ezért összegyűjtöttük a szerintünk legfontosabb információkat, hogy neked ne kelljen izgulnod. Ezzel a cikkel kalauzolunk el a növényátültetés útvesztőnek tűnő tengerében. Csak semmi aggodalom: ígérjük, könnyed lesz, lényegretörő és hatékony!

Miért ültetjük át a szobanövényeket tavasszal?

Mikor ültessünk át?

A téli pihenőidőszakot követően a növények újra hajtásnak, növekedésnek indulnak – ennek jól látható jele, ha burjánzik a szobadzsungeled, ha egyre-másra jönnek az új levelek, hajtások és látványos a növekedés. Mielőtt nekifognánk az átültetésnek, ellenőrizzük le, hogy tényleg szükség van-e rá: a cserépből alul kilógó, itt-ott kikandikáló gyökerek ezt egyértelműen jelzik, de a túl hamar történő kiszáradás, vagy a stagnáló lombméret is lehet árulkodó jel.

Természetes, hogy a cserepekben nevelt növények egy idő után felhasználják a közegükben jelenlévő tápanyagot, szóval ne ijedjünk meg, a legtöbb növényt évente érdemes átültetni. Amit be kell szereznünk: föld, valami, amivel lazíthatjuk az ültetőközeget és megfelelő cserép.

Mit készítsünk elő az átültetéshez?

Ültetéshez használhatunk általános virágföldet, vagy ha jellemzően trópusi származású szobanövényeink vannak, akkor ‘A’ típusú/szobanövény-földet. Földet beszerezhetsz akár a Plante. budapesti boltjában is.

Az előre csomagolt földeket érdemes lazítani egy picit, hogy megfelelő közeget hozzunk létre a gyökerek számára: olyat, amelyben könnyen tudnak növekedni és lesz lehetőségük lélegezni is. Mit használhatunk erre a lazítási célra? Perlitet, kertészeti habkövet, sódert vagy apró kavicsokat, esetleg kisebb szemcséjű agyaggolyókat vagy granulátumot is.

A perlittel, habkővel lazított (2:1 vagy 3:1 arányban) föld jó vízáteresztő képességű lesz, kevésbé tömörödik össze, nem fullasztja be a gyökérzetet, ezzel ideális környezetet teremt a gyökérzet növekedéséhez és egészséges fejlődéséhez.

Az agyaggranulátum, ami tulajdonképpen égetett agyag, egy-két ujjnyi magas rétegben a cserép aljára szórva egy plusz drénrétegként funkcionál a növények alatt. Egyszerű, könnyű, pénztárcabarát megoldás, és mégis nagyon hatékony!


Nyugodtan újra hasznosíthatjuk a régi cserepeinket is az átültetéskor, de használat előtt mindenképp alaposan tisztítsuk meg, azaz mossuk el őket alaposan. Ültetéshez műanyag, vagy agyagcserepet, esetleg lyukas kerámiacserepet is használhatunk. Fontos szempont, hogy az új edény csak egy-két mérettel, azaz 1-2 centiméterrel legyen nagyobb, mint a korábbi. Így ugyanis gyorsan be tud gyökeresedni a növény, és nem fogja úgy érezni magát, hogy hirtelen egy túl nagy „lakásba” költözött és nem tudja belakni. Megfelelő méretű cserépben ráadásul a túlöntözésre is jóval kisebb az esély.

Átültetéskor tartsuk meg a földet a gyökerek körül.

Hogyan ültessünk át, avagy az átültetés lépési

  1. Alulra jöjjön egy kis vízelvezető réteg – bár ez nem kötelező, de mi nagyon jó szívvel ajánljuk!
  2. Erre tegyünk egy kis földet, megfelelő arányban perlittel, habkővel lazítottat. Így a növény gyökérzete lefelé is tud majd növekedni, lesz elegendő helye.
  3. Majd emeljük ki a növényt a régi cserepéből, de ne rázzuk le a növényről teljesen a gyökérlabda körül a földet. Jó ötlet viszont egy kicsit meglazítani a gyökereket. 
  4. Ha ilyenkor kicsapódott kálciumot látunk a föld felszínén, vagy egyéb probléma van az ültetőközeggel – például nagyon nedves, nyirkos, tocsog, esetleg büdös vagy összeállt állagú a föld -, akkor természetesen távolítsuk el a teljes régi ültetőközeget, és csak új, friss földbe tegyük.
  5. Igazítsuk be a növényt az új cserépbe, hogy egyenesen álljon.
  6. Ezután a növény gyökérzete és szára körüli hézagokat töltsük fel a friss ültetőközeggel óvatosan, fokozatosan.
  7. Ha ezzel készen vagyunk, a föld tetejét egy kicsit nyomkodjuk meg a kezünkkel, de semmiképp sem célszerű agyondöngölni a földfelszínt, tehát nem kell „bebetonozni” a növényt. A cél csupán annyi, hogy a föld tartsa meg annyira a gyökereket és a növényt, hogy az egyenesen és stabilan álljon.
  8. Ezután öntözzük meg egy kicsit. Használhatunk akár esővizet is.
  9. A cserép alján lévő lyukból túlfolyó vizet hagyjuk a növény alatt egy alátétben vagy tálcán állni úgy 15-20 percig. Amennyi vizet ennyi idő alatt felszív a növény, az elegendő neki. Utána öntsük le a felesleget, arra már nincs szüksége.

+1 Plante. tipp: A frissen ültetett növényeket nem szükséges egyből megtápozni. A friss földben ugyanis megfelelő mennyiségű tápanyag van, ami jó pár hétig el tudja látni a növényt a szükséges anyagokkal. Ha ilyenkor még pluszban tápoldatozod is a növényt, pont az ellenkezőjét éred el annak, amit szeretnél: a túl sok tápanyagtól a szobanövényed nem boldog lesz, hanem boldogtalan és rosszul érezheti majd magát.

Széles választékban kaphatóak a Plante.-nál kaspók, köztük például hazai tervezésű design darabok.

Mire figyeljünk átültetés után?

Miután jól begyökeresedett a növényünk és megszokta az új otthonát – ez nagyjából négy-hat hét -, elkezdhetjük a tápanyag-utánpótlást is. Ehhez használhatunk tápoldatot, granulátumot, táprudakat, vagy egyéb ásványi és bio trágyákat.


A növények többsége szervetlen anyagokat és vízben oldott ásványi anyagokat vesz fel, amelyeket később energiává vagy a saját alkotóelemeivé alakít, ezeket az anyagokat tudjuk pótolni, illetve megadni a növénynek a tápozás során.

De mit is esznek a növények? Fontos makroelemek: C, H, O, N, P, K (hivatalosan mezoelemek, de ide is sorolhatók): Ca, Mg, Fe, S.
Fontos mikroelemek: bór, mangán, cink, réz, molibdén, kobalt, klór.

Bármelyik tápelem tartós hiánya a növényen hiánybetegséget okoz. A készen vásárolható tápokban ezek a fontos elemek mind megtalálhatóak.

Ha tápanyagpótlásra van szükség, akkor tápoldatot , granulátumot, vagy táprudat használhatunk. Az oldat egy vízben oldott forma, egyszerű a használata, és sokáig elég egy üvegcse. Használati segédletet a palackon találunk, általában a kupak a megfelelő adagolóeszköz a méréshez, vagy cseppentéshez.

A granulátumok és a táprudak szilárd formátumúak. Szintén egyszerű a használatuk: a földbe tesszük vagy a földhöz keverjük őket, és az öntözővíz segítségével oldódnak ki a tápanyagok a földben. Legtöbbször hosszan felszívódó hatásúak.

Ha szeretnél először velünk együtt átültetni és további szobanövény gondozós tippeket és trükköket ellesni, figyeld a kiírást a következő szobanövény gondozós workshop időpontjáról!

Irány a boldogság!

Ha ezeken a lépéseken minden tavasszal végig megyünk, elmondhatjuk, hogy gondos növénytulajdonosok vagyunk és mindent megtettünk azért, hogy az egészséges szobanövényeink boldogok legyenek és fejlődhessenek. Nincs is már más dolgunk, mint élvezni a zöld levelek látványát!

Nézd meg a Plante. aktuális szobanövény kínálatát!

2022. április 4.

A szobanövények átültetése minden tavasszal aktuális. Ilyenkor környezettudatos hozzáállás felhasználni a régi cserepeket is.

Növényfanatikus vagyok!

Iratkozz fel a hírlevelünkre, hogy 10 % kedvezményt kapj az első rendelésedből, és időben értesülj a Plantés akciókról, hírekről és újdonásgokról.

.

Kereső

VALENTIN NAP

Extra növények a kedvesednek!

TULIPÁNVÁSÁR / Pesten és Budán

RENDELD MEG MOST!