Növénygondozás

Zöldségtermesztési kalauz: palántanevelés könnyedén, akár városban is!

A friss zöldségek – mint például zamatos paradicsom, ropogós cukkini, csípős chili, illatos édeskömény vagy vitamindús édesburgonya – gyakran gyönyörű színekben pompáznak a szupermarketek polcain szezontól függetlenül is, az év bármely szakában vagy beszerezhetőek szezonálisan termelői piacokon, de ha idáig még nem tetted, próbáld ki most, hogy te magad termeszted!  Hidd el, más lesz az íze! Balkonláda, konténer, a hétvégi ház magaságyása vagy kiskert: nem kell hozzá sok, és saját zöldségeid – egyúttal pedig a testedet-lelkedet tápláló örömteli élményeid – lehetnek. Bizony, balkonon is szinte mindent lehet termeszteni, úgy mint egy kertben!

A palántanevelés igazi boldogság: látjuk palántából kifejlett növénnyé nőni, termést hozni a zöldségünket!

Talaj, fény, víz – a mesterhármas

Mi azt valljuk, hogy a kertészkedés a tanulásról, a megtapasztalásról szól. Nincsenek 100 %-os szabályok és tutibiztos módszerek, hogy mit, mikor és hogyan kell megtenni, de ha ráérzünk a természet működésére, ha figyelünk a növényeink visszajelzésére, akkor élvezni fogjuk a zöldségtermesztést.

Ugyanakkor van néhány kiindulási pont, amit jó szem előtt tartanunk. Az egyik ilyen az ültetőközeg kérdése. A zöldségpalántáknak lehetőleg speciális, előre bekevert palánta földet válasszunk, amely a legpraktikusabb megoldás egy városi lakás esetén. A palántaföld tápanyagban dús, ugyanakkor pont emiatt ügyeljünk arra, hogy a palánták tápoldatozására a friss földbe ültetés után még nincsen szükség, sőt, ez kifejezetten káros lehet, mert így adott esetben túl sok tápanyag jut egy növényhez, ami pedig kiégéshez vezethet.

A másik kiemelt tényező a fény: gondoljunk csak a nap érlelte paradicsom ízére… Ahhoz, hogy tényleg nap érlelte és jól termő legyen, napi 5-6 órányi napsütésre van szükség, ezért az igényeinek megfelelő helyre, így például ne egy teljesen leárnyékolt teraszsarokba tegyük.

A paradicsom könnyen megterem az erkélyen is, bátran választhatjuk kezdő kertészként is

És végül a víz, azaz az öntözés kérdése. Inkább gyakrabban, de kevesebbet érdemes öntözni, és figyelni a palánták reakcióit. Gondoljuk át azt is, hogy a teraszon éri-e az esővíz a növényeket. Gyakori hiba a túlöntözés, ami gyakran gyökérrothadáshoz vezet!

PRO-TIPP: Ha cserepekben nevelsz zöldségeket a balkonon, akkor az este a legjobb választás az öntözésre. Ugyanakkor, ha a növényeden akármikor napközben észreveszed, hogy látványosan „összesik” a vízhiány miatt, akkor azonnal megöntözheted.

Terasz ötletek: ezeket ültesd a mini zöldségeskertedbe

Ha városban lakunk, és ha akár csak egy zsebkendőnyi teraszunk is van, ahova pár balkonládát vagy néhány nagyobb ültetőedényt ki lehet helyezni, már érdemes belefogni a zöldségtermesztésbe. Ekkora terület nem fogja ugyan ellátni a családot egy egész nyáron át friss zöldségekkel, de kis kreativitással (összeültetések, vertikális kertek), gondos tervezéssel (mi az, amit nagyon szeret a család és könnyű megtermelni, a zöldség méretének aránya a balkonhoz képest) biztosan sokszor kerül majd saját zöldség frissen az asztalra, vagy a konyhába, hogy a gőzölgő ebéd fontos összetevője legyen.

Palántanevelés, könnyedén!

Ha ez az első alkalom, hogy zöldségeket termesztesz balkonon, ezekkel a palántákkal kezdd!

Bőséges zöldségtermésed lehet akár balkonon is. A fenntarthatóság jegyében öntözz esővízzel, és növényeid meghálálják majd!

Koktélparadicsom (Tomato berry): Folytonos növekedésű paradicsom fajta. Balkonon termesztéshez támasztékra lesz szükség: akár 2 méter magasra is megnőhet, ezért vagy vastag zsinegre, paradicsomkaróra, vagy rácsrendszerre rögzítve lehet a növénynek segíteni. Virágzáskor tápoldatozhatjuk. Kerüljük a levelek nedvesen tartását a betegségek elkerülése miatt.

Paradicsom (San Marzano): Középkorai érésű paradicsom, nagy fényigényű és közepes vízigényű fajta, rendszeres öntözést igényel jó vízellátású talajt kedvel. Hosszúkás alakú, bogyó formájú termése van. Melegigényes fajta, egészen októberig szedhető. Közepes tápanyagigényű.

Sárga paradicsom (Golden sunrise): Folytonnövő paradicsomfajta, szervesanyagban gazdag, jó vízgazdálkodású, laza szerkezetű talajt kedvel. Nagy fényigényű, árnyékolást kerülni kell. Közepes vízigényű növény, rendszeres öntözést meghálálja, melegigényes növény, de meleg ősszel egészen októberig szedhető. Közepes tápanyagigényű fajta.

Törpe Chili (Capsicum annum): Fényigényes, jó vízellátottságú, tápanyagban gazdag talajt igényel. Káliumigényes növény, ami a termésképzést segíti elő, rendszeres öntözést igényel, a szárazságra érzékeny, és a pangóvízre is, érdemes nedvesen tartani a földjét.

Zöld csíkos paradicsom (Lycopersicon Green Zebra): Friss fogyasztásra alkalmas fajta, szervesanyagban gazdag, jó vízgazdálkodású, laza szerkezetű talajt kedvel. Nagy fényigényű, árnyékolást kerülni kell. Közepes vízigényű növény, virágzás és termésfejlődés időszakában rendszeres öntözést igényel. Termése októberig szedhető.

Ne ijedjünk meg a következő zöldségektől sem, mert ők is jól működnek teraszon termesztve is:

Articsóka: (Cynara scolymus L.) Napos, esetleg gyengén félárnyékos helyet kedveli, kevesebb vízzel is beéri. Árnyékban a virágok kisebbek lesznek és a szár megnyúlik. 15 fok feletti hőmérsékletet igényel. Télen a fagyoktól takarással védeni kell. Tápanyagigényes növény.

Cukkini: (Cucurbita pepo) Melegigényes, de a szórt fényt is elviseli. Érdemes 1 méteres tőtávolságot tartani. Tápanyagban gazdag talajban fejlődik jól, és hoz bő termést. Bő öntözést igényel.

Édesburgonya: (Ipomoea batatas) Védett helyre ültessük, laza homokos, tápanyagban, humuszban gazdag talajt kedvel. Érzékeny a hidegre, szaporítása a gumókkal vagy hajtásdugvánnyal történik. Május végén ültessük csak ki, 30-50cm a tőtávolsága. Szeptemberben történik a betakarítás amikor a lomb elsárgul. 10 fok alatt károsodik a növény, takarással tudunk védekezni a hideg ellen.

Édeskömény: (Foeniculum vulgare) Harminc-negyven centiméter magasra növő, ernyős virágzatú növény. A termése a kaporéhoz hasonló, annál valamivel nagyobb. A termés kissé csípős és kissé édeskés ízű, mely fűszernek a legjobb. Az édeskömény meleg és fényigényes, az elmúlt évezredekben jól alkalmazkodott a kontinentális éghajlathoz is. Ha nem kap elég fényt a növény, az édeskömény virágzata nem fejlődik rendesen és félárnyékban sokkal kevesebb magot hoz. Erősen változó a növény vízigénye, az intenzív növekedési szakaszban, szükséges lehet gyakori öntözésre, azonban mikor a virágzás ideje bekövetkezik, a sok csapadék ronthatja a maghozamot.

Jalapeno: (Capsicum annuum) Középmagas méretű, folyton termő fajta, piros és zöld a termések színe. Jó vízelvezetésű, tápanyagban gazdag talajt kedvel, sok öntözést igényel ez a fajta, az öntözővizet a legjobb csepegtetve kijuttatni. Meleg, védett helyre ültessük 20-27 fok az ideális számára. Akkor kell leszedni a paprikákat, amikor még nem változtak pirosra, utóérő.

Mángold: (Beta vulgaris convar. vulgaris) Levelei 40-50 cm hosszúak, húsosak, hullámosak. Az erősen savanyú talajok kivételével mindenütt sikeresen termeszthető, ha elegendő napfényhez, vízhez és tápanyaghoz (különösen káliumhoz) jut. A tő táv 30-35 cm legyen. A kifejlett leveleket júliustól az őszi fagyokig, folyamatosan lehet szedni.

A balkonon termelt zöldségek nemcsak hasznosak, de szépségük - a levelek erezet, színe, formája - ámulatba ejti az embert.

Szárzeller: (Apium graveolens) Mind a metélőzeller, mind a halványító zeller számára a laza, jó vízáteresztő képességű talaj az ideális, és fontos, hogy a növekedési időszakban legyen elég nedvesség és napfény a növények számára. A halványító zeller szára úgy sárgul be, ha a zöld szárakat hozó fajtákat, szárát földdel betakarjuk, de ma már sok olyan újfajta is kapható, amelyek a bonyolult halványító eljárás nélkül is sárgás színűek lesznek. A növény levelei már augusztustól szedhetők, az erős szárakat és leveleket időről időre érdemes levágni vagy letörni.

Ha saját zöldségeket termesztünk, nemcsak a termésnek örülhetünk, de a szemünket is gyönyörködteti majd a növény-dzsungel , mert könnyedén zöldíthetjük, színesíthetjük a balkonunkat. Az ilyen mini zöldségeskerteknek ugyanakkor van még egy előnye: egy csöppnyi vidéket, egy csöppnyi természetet varázsolnak a városi mindennapokba. Ahhoz, hogy ebben igazán gyönyörködni tudjunk, hogy töltődhessünk, meditálhassunk a növények között, egy kis széknyi vagy függőfotelnyi helyet érdemes a teraszon kihagyni magunknak, nem fogjuk ezt a „luxust” megbánni!

Tekintsd meg a további cikkeinket is növénygondozás témában!

2021. április 21.

A palántanevelés igazi boldogság: látjuk palántából kifejlett növénnyé nőni, termést hozni a zöldségünket!

Növényfanatikus vagyok!

Iratkozz fel a hírlevelünkre, hogy 10 % kedvezményt kapj az első rendelésedből, és időben értesülj a Plantés akciókról, hírekről és újdonásgokról.

.

Kereső

VALENTIN NAP

Extra növények a kedvesednek!

TULIPÁNVÁSÁR / Pesten és Budán

RENDELD MEG MOST!