Növénygondozás

Fűszernövények gondozása a balkonon

A városi élet velejárója, hogy a legtöbb lakáshoz csak egy kis méretű balkon vagy egy körfolyosó apró szeglete jut, mint kertészkedési lehetőség. Szerencsére azoknak sem kell csüggedniük, akiknek nincs hatalmas kertjük, mert pár négyzetméteren vagy egy korlát néhány méterén is lehet „gazdálkodni”. Ilyen esetben a fűszernövények kitűnő választásnak bizonyulnak, hiszen kis helyen is jól termeszthetők, plusz óriási boldogság saját fűszerekkel meghinteni a gőzölgő szombati ebédet, friss bazsalikomot dobni a pizzára vagy éppen a teraszról lecsippentett illatos mentával ízesíteni a limonádét…

Mire érdemes figyelni, ha fűszerkertet telepítünk?

Bár a növények kis helyen is elférnek, igyekezzünk megadni nekik az ideális környezetet. Ne a legkisebb cserepeket és balkonládákat válasszuk, hanem akkorákat, amiben kényelmesen elférnek és növekedhetnek a növényeink. Nem baj, ha kezdetben kissé nagynak tűnik a cserép, a növények idővel szépen benövik majd a rendelkezésre álló helyet. Egy közepes méretű (30-40 cm) balkonládában már egész sokféle házi fűszert nevelhetünk egyszerre.

A legtöbb fűszer nem kényes, így akár általános virágföldet vagy kerti-növény földet is használhatunk az ültetésükhöz. Néhány márka forgalmaz speciális fűszernövény földkeveréket, ez is jó választás lehet. Az új közegben mindig van valamennyi időre elegendő tápanyag, de ha nem szeretnénk, hogy ezt gyorsan felélje a növény, keverhetünk a közeghez Osmocote zöldségtápot, amely egy hosszú hatóidejű tápanyag. Az öntözővíz segítségével fokozatosan oldódnak ki belőle a növény számára hasznos tápanyagok, amelyek hosszú (2-4 hónap) ideig is táplálhatják a fűszereinket.

A fény fontos tényező!

A környezeti adottságokat tekintve az egyik legfontosabb tényező a fény. Mivel a legtöbb fűszernövény eredetileg mediterrán területekről származik, ezek a növények igen nagy fényigénnyel rendelkeznek, ezért napos, fényes helyen fejlődnek a legszebben. Vannak fűszerek, amelyeket árnyékosabb balkonokon is nevelhetünk, de érdemes előre tájékozódni, hogy melyek ezek, ugyanis nem mindegyik érzi jól magát kevésbé napos helyen. Ha azt látjuk a növényen, hogy gyenge, nyúlánk hajtásokat fejleszt, akkor valószínűleg kevés neki a fény, tegyük át egy másik helyre.

Barát vagy ellenség?

Mivel kevés hely áll rendelkezésre egy-egy balkonon, érdemes több fűszert összeültetni egy ládába vagy dézsába. Fontos azonban figyelni arra, hogy mit mivel ültetünk. Igyekezzünk a párosításokat úgy alakítani, hogy hasonló igényű fűszerek kerüljenek egy ládába. Egy vízigényes bazsalikom például nem érzi jól magát a szárazságtűrő kakukkfű társaságában, az egyik szomjan hal, mire a másik megszomjazik, vagy éppen megfullad a rengeteg öntözéstől, amíg a másik vígan lubickol. Figyeljünk tehát növényeink igényeire.

Szárazságtűrő fűszerek: kakukkfű, rozmaring, oregánó, zsálya, menta.

Vízigényesek: bazsalikom, citromfű, petrezselyem, koriander.

A snidling jól bírja a szárazabb körülményeket, hiszen hagymájában is tud vizet raktározni a szűkösebb időkre, de sokkal szebben fejlődik, ha rendszeresen öntözzük.

És most lássuk őket részletesen is:

Bazsalikom: Vízigényes növény. Fényes helyre tegyük, levelei akkor lesznek igazán szépek és nagyok. Laza közeget válasszunk számára. Meghálálja a tápanyagutánpótlást. Ha a virágait lecsípjük vagy kitörjük, sokkal több levelet hoz majd. Rengeteg féle változatból választhatunk: bordó apró levelű, zöld görög, klasszikus olasz, bíbor virágú thai bazsalikom, stb. Felhasználásukban és tartási igényeikben nagyjából megegyeznek.

Kapor: Az egyik legkevésbé igényes fűszer, akár magról is nevelhetjük. Vízigényes, úgyhogy hasonló igényű növényekkel párosítsuk. Leveleit frissen vagy szárítva is felhasználhatjuk. Virágai gyönyörű mustársárga színű ernyők.

Snidling: Szinte bármilyen közegben szépen fejlődik, sokszor virágokat is hoz a nyár folyamán. Napos, világos helyet válasszunk neki. Fogyasztás előtt frissen szedjük.

Rozmaring: Az egyik legjobb szárazságtűrő fűszernövény. Évelő, így akár sok éven keresztül is használhatjuk. Napos, meleg fekvésű helyet válaszunk számára, akkor fejlődik a legszebben. Az idősebb példányok töve egyre jobban fásodik, akár valódi kis bokorrá is nőhet, ezért érdemes már eleve nagyobb edényt választani a számára, hogy ne kelljen sokszor bolygatni.

Oregánó és majoránna: Szintén jó szárazságtűrők, a mediterrán vidékről származnak, az olasz konyha leghíresebb fűszerei. Világos, napos helyen fejlődnek a legszebben, levelei folyamatosan szüretelhetők. Apró virágai nem befolyásolják a levélhozamot, így nyugodtan hagyhatjuk virágozni. Ha esetleg kissé megnyúlnak, érdemes egy kicsit visszavágni őket, hogy bokrosodjanak.

Menta: Elég agresszíven terjed, így érdemes egy külön cserépbe vagy ládába ültetni, hogy ne nyomja el a szomszédságot. Leveleit frissítőkhöz, süteményekhez folyamatosan szüretelhetjük. Illatos virágai vonzzák a méheket, így akár méhlegelőként is alkalmazhatjuk. Jól tűri a szárazságot, de igazán szépen csak rendszeres öntözés mellett fejlődik. Talajban nem válogat. Világos helyet válasszunk számára.

Zsálya: Jó szárazságtűrő, a pangó vizet nem annyira kedveli, de a rendszeres öntözést meghálálja. Napos, világos helyen fejlődik a legszebben. Aromás leveleit sok éven keresztül élvezhetjük, hiszen évelő növény, kint is könnyen áttelel. Talajban nem válogatós. Virágai mutatósak, általában liláskék vagy rózsaszínes színűek, vonzzák a méheket.

Petrezselyem: A metélőpetrezselyem az egyik legnépszerűbb fűszer. Vízigényes, világos vagy félárnyékos helyen fejlődik a legszebben. Az idősebb leveleket érdemes szüretelni, hogy a növény folyamatosan megújulhasson. Laza közeget válasszunk számára, hogy könnyen begyökerezhessen.

Kakukkfű: Nagyon jó szárazságtűrő, így a benapozott balkonok kiváló fűszernövénye. Mutatós kis bokrot nevel, amelyről a leveleket folyamatosan gyűjthetjük. Enyhén fásodó szárú, sokszor lombbal együtt telel át, sok éven keresztül élvezhetjük a hasznát. Választhatjuk a sima zöld, vagy a cirmos levelű, citromillatú változatot. Dísznövényként is igen szép. A pangó vizet és a túlöntözést kerüljük. Talajban nem válogat.

Citromfű: A mentához hasonlóan, viszonylag agresszíven terjedő növény, így érdemes külön rezidenciát adni neki. Megfelelő vízellátás mellet fejlődik csak igazán szépen, nagy szárazságban rendszeresen kókadnak a levelei. Érdemes egy félárnyékos, középnapos helyet választani a számára. Talajban nem válogat.

Koriander: Fényes, világos helyen érzi jól magát. Vízigényes, csak megfelelő vízellátás mellett hoz igazán szép lombozatot. Talajban nem válogatós, de laza talajban érzi a legjobban magát. Leveleit folyamatosan szedhetjük.

 

Növényfanatikus vagyok!

Iratkozz fel a hírlevelünkre, hogy 10 % kedvezményt kapj az első rendelésedből, és időben értesülj a Plantés akciókról, hírekről és újdonásgokról.

Kereső

ÚJ ÉV, ÚJ NÖVÉNY - 20% kedvezmény MINDENRE vasárnapig!

Indítsd hangulatos környezetben 2021-et: turbózd fel a lakást új szobanövényekkel, vagy lepd meg magad egy gyertyával, illatosítóval, növényes könyvvel! 
Most hétvégén mindenre 20 % kedvezmény a webshop-ban, ha a PLANTE2021 kóddal vásárolsz.