Növénygondozás

A balkonkertészet legjobb trükkjei: palántázás fűszernövényekkel

A városi élet velejárója, hogy a legtöbb lakáshoz csak egy kis méretű balkon vagy egy körfolyosó apró szeglete jut, mint kertészkedési lehetőség. Szerencsére azoknak sem kell csüggedniük, akiknek nincs hatalmas kertjük, mert egy pár négyzetméteres balkon vagy egy terasz korlátján akasztós kaspókban is lehet „gazdálkodni”. Ilyen esetben a fűszernövények kitűnő választásnak bizonyulnak, hiszen kis helyen is jól termeszthetőek, plusz óriási boldogság saját fűszerekkel meghinteni a gőzölgő szombati ebédet, friss bazsalikomot dobni a pizzára vagy éppen a teraszról lecsippentett illatos mentával ízesíteni a limonádét…

Zöldítő terasz ötletek: mire érdemes figyelni, ha fűszerkertet telepítünk?

Bár a növények kis helyen is elférnek, igyekezzünk megadni nekik az ideális környezetet: ne a legkisebb cserepeket és balkonládákat válasszuk, hanem akkorákat, amiben kényelmesen elférnek és növekedhetnek. Nem baj, ha kezdetben kissé nagynak tűnik a cserép, a növények idővel szépen benövik majd a rendelkezésre álló helyet. Egy közepes méretű, 30-40 centiméter hosszú balkonládában például már egész sokféle házi fűszer, palánta nevelése megvalósítható egyszerre. Ha nem összeültetésben gondolkodsz, hanem külön-külön kaspóban neveled a fűszereket, egy 12-20 cm átmérőjű edény az ideális. Habár a balkonládában vagy cserépben nevelt fűszer- és gyógynövények kisebb méretűre nőnek meg, mint a kertbe ültetett társaik, azért így is szükségük van elegendő földre és tápanyagra.

A legtöbb fűszer nem kényes, így akár általános virágföldet vagy kerti-növény földet is használhatunk az ültetésükhöz. Néhány márka forgalmaz speciális fűszernövény földkeveréket, ez is jó választás lehet. Az új közegben mindig van valamennyi időre elegendő tápanyag, de ha nem szeretnénk, hogy ezt gyorsan felélje a növény, keverhetünk a közeghez Osmocote zöldségtápot, amely egy hosszú hatóidejű tápanyag. Az öntözővíz segítségével fokozatosan oldódnak ki belőle a növény számára hasznos tápanyagok, amelyek hosszú (2-4 hónap) ideig is táplálhatják a fűszereinket.

A fény fontos tényező!

A környezeti adottságokat tekintve az egyik legfontosabb tényező a fény. Mivel a legtöbb fűszernövény eredetileg mediterrán területekről származik, ezek a növények igen nagy fényigénnyel rendelkeznek, ezért napos, fényes helyen fejlődnek a legszebben. Vannak fűszerek, amelyeket árnyékosabb balkonokon is nevelhetünk, de érdemes előre tájékozódni, hogy melyek ezek, ugyanis nem mindegyik érzi jól magát kevésbé napos helyen. Ha azt látjuk a növényen, hogy gyenge, nyúlánk hajtásokat fejleszt, akkor valószínűleg kevés neki a fény, tegyük át egy másik helyre.

Barát vagy ellenség?

Mivel kevés hely áll rendelkezésre egy-egy balkonon, érdemes több fűszert összeültetni egy ládába vagy dézsába. Fontos azonban figyelni arra, hogy mit mivel ültetünk. Igyekezzünk a párosításokat úgy alakítani, hogy hasonló igényű fűszerek kerüljenek egy ládába. Egy vízigényes bazsalikom például nem érzi jól magát a szárazságtűrő kakukkfű társaságában, az egyik szomjan hal, mire a másik megszomjazik, vagy éppen megfullad a rengeteg öntözéstől, amíg a másik vígan lubickol. Figyeljünk tehát növényeink igényeire.

Szárazságtűrő fűszerek: kakukkfű, rozmaring, oregánó, zsálya, menta.

Vízigényesek: bazsalikom, citromfű, petrezselyem, koriander.

A snidling jól bírja a szárazabb körülményeket, hiszen hagymájában is tud vizet raktározni a szűkösebb időkre, de sokkal szebben fejlődik, ha rendszeresen öntözzük.

Ugyanakkor általánosságban elmondható, hogy a cserépben és balkonládában nevelt növények földjét ne hagyjuk teljesen kiszáradni. Kerüljük a pangó víz kialakulását, ezért, ha a ládánk alja eleve nem lyukas, akkor a balkonládák alját ültetés előtt fúrjuk ki, helyezzünk bele elsőként egy réteg sódert, kavicsot vagy golyót, majd arra tegyük a földet.

Design kaspó, akasztós kaspó – nézd meg a Plante. kínálatát!

És most lássuk őket részletesen is!

Bazsalikom: Vízigényes növény. Fényes helyre tegyük, levelei akkor lesznek igazán szépek és nagyok. Laza közeget válasszunk számára. Meghálálja a tápanyagutánpótlást. Ha a virágait lecsípjük vagy kitörjük, sokkal több levelet hoz majd. Rengeteg féle változatból választhatunk: bordó apró levelű, zöld görög, klasszikus olasz, bíbor virágú thai bazsalikom, stb. Felhasználásukban és tartási igényeikben nagyjából megegyeznek.

Citromfű: A mentához hasonlóan, viszonylag agresszíven terjedő növény, így érdemes külön rezidenciát adni neki. Megfelelő vízellátás mellet fejlődik csak igazán szépen, nagy szárazságban rendszeresen kókadnak a levelei. Érdemes egy félárnyékos, középnapos helyet választani a számára. Talajban nem válogat.

Curry: Fény- és közepesen vízigényes növény, hamvasan ezüstös színű. Az örökzöld félcserje curry levelei igen illatosak, így az ételeken kívül akár potpourri-ba is tehetjük.

Kakukkfű: Nagyon jó szárazságtűrő, így a benapozott balkonok kiváló fűszernövénye. Mutatós kis bokrot nevel, amelyről a leveleket folyamatosan gyűjthetjük. Enyhén fásodó szárú, sokszor lombbal együtt telel át, sok éven keresztül élvezhetjük a hasznát. Választhatjuk a sima zöld, vagy a cirmos levelű, citromillatú változatot. Dísznövényként is igen szép. A pangó vizet és a túlöntözést kerüljük. Talajban nem válogat.

Kapor: Az egyik legkevésbé igényes fűszer, akár magról is nevelhetjük. Vízigényes, úgyhogy hasonló igényű növényekkel párosítsuk. Leveleit frissen vagy szárítva is felhasználhatjuk. Virágai gyönyörű mustársárga színű ernyők.

Koriander: Fényes, világos helyen érzi jól magát. Vízigényes, csak megfelelő vízellátás mellett hoz igazán szép lombozatot. Talajban nem válogatós, de laza talajban érzi a legjobban magát. Leveleit folyamatosan szedhetjük.

Menta: Elég erőteljesen terjed, így érdemes egy külön cserépbe vagy ládába ültetni, hogy ne nyomja el a szomszédságot. Leveleit frissítőkhöz, süteményekhez folyamatosan szüretelhetjük. Illatos virágai vonzzák a méheket, így akár méhlegelőként is alkalmazhatjuk. Jól tűri a szárazságot, de igazán szépen csak rendszeres öntözés mellett fejlődik. Talajban nem válogat. Világos helyet válasszunk számára.

Oregánó és majoránna: Szintén jó szárazságtűrők, a mediterrán vidékről származnak, az olasz konyha leghíresebb fűszerei. Világos, napos helyen fejlődnek a legszebben, levelei folyamatosan szüretelhetők. Apró virágai nem befolyásolják a levélhozamot, így nyugodtan hagyhatjuk virágozni. Ha esetleg kissé megnyúlnak, érdemes egy kicsit visszavágni őket, hogy bokrosodjanak.

Petrezselyem: A metélőpetrezselyem az egyik legnépszerűbb fűszer. Vízigényes, világos vagy félárnyékos helyen fejlődik a legszebben. Az idősebb leveleket érdemes szüretelni, hogy a növény folyamatosan megújulhasson. Laza közeget válasszunk számára, hogy könnyen begyökerezhessen.

Rozmaring: Az egyik legjobb szárazságtűrő fűszernövény. Évelő, így akár sok éven keresztül is használhatjuk. Napos, meleg fekvésű helyet válaszunk számára, akkor fejlődik a legszebben. Az idősebb példányok töve egyre jobban fásodik, akár valódi kis bokorrá is nőhet, ezért érdemes már eleve nagyobb edényt választani a számára, hogy ne kelljen sokszor bolygatni.

Snidling: Szinte bármilyen közegben szépen fejlődik, sokszor virágokat is hoz a nyár folyamán. Napos, világos helyet válasszunk neki. Fogyasztás előtt frissen szedjük.

Zsálya: Jó szárazságtűrő, a pangó vizet nem annyira kedveli, de a rendszeres öntözést meghálálja. Napos, világos helyen fejlődik a legszebben. Aromás leveleit sok éven keresztül élvezhetjük, hiszen évelő növény, kint is könnyen áttelel. Talajban nem válogatós. Virágai mutatósak, általában liláskék vagy rózsaszínes színűek, vonzzák a méheket.

PRO-TIPP: A fűszer- és gyógynövények hatóanyag-tartalma többnyire virágzáskor, a déli órákban a legmagasabb, ezért ha tehetjük, ilyenkor gyűjtsük be őket.

Gondozásuk szempontjából jó hír, hogy a fűszernövények nemigen fogékonyak betegségekre, így könnyen lehet saját bio fűszerkertünk, nem szükséges permetezőszereket használni. Ráadásul az intenzív, jellegzetes illatuknak köszönhetően a közelükben lévő növényekről is távol tarthatják az esetleges kártevőket. Üdítő zöld foltok az életterünkben, illatosak és hasznosak – ezért is imádjuk és ajánljuk mindenkinek!

Frissítve: 2021. április 16.

A városi élet velejárója, hogy a legtöbb lakáshoz csak egy kis méretű balkon vagy egy körfolyosó apró szeglete jut, mint kertészkedési lehetőség. Szerencsére azoknak sem kell csüggedniük, akiknek nincs hatalmas kertjük, mert pár négyzetméteren vagy egy korlát néhány méterén is lehet „gazdálkodni”. Ilyen esetben a fűszernövények kitűnő választásnak bizonyulnak, hiszen kis helyen is jól termeszthetők, plusz óriási boldogság saját fűszerekkel meghinteni a gőzölgő szombati ebédet, friss bazsalikomot dobni a pizzára vagy éppen a teraszról lecsippentett illatos mentával ízesíteni a limonádét…

Egyik kedvenc hazai, fűzsernövényeket termesztő kertészünk öntözi a növényeit a dabasi fóliasátra alatt

Mire érdemes figyelni, ha fűszerkertet telepítünk?

Bár a növények kis helyen is elférnek, igyekezzünk megadni nekik az ideális környezetet. Ne a legkisebb cserepeket és balkonládákat válasszuk, hanem akkorákat, amiben kényelmesen elférnek és növekedhetnek a növényeink. Nem baj, ha kezdetben kissé nagynak tűnik a cserép, a növények idővel szépen benövik majd a rendelkezésre álló helyet. Egy közepes méretű (30-40 cm) balkonládában már egész sokféle házi fűszert nevelhetünk egyszerre.

A legtöbb fűszer nem kényes, így akár általános virágföldet vagy kerti-növény földet is használhatunk az ültetésükhöz. Néhány márka forgalmaz speciális fűszernövény földkeveréket, ez is jó választás lehet. Az új közegben mindig van valamennyi időre elegendő tápanyag, de ha nem szeretnénk, hogy ezt gyorsan felélje a növény, keverhetünk a közeghez Osmocote zöldségtápot, amely egy hosszú hatóidejű tápanyag. Az öntözővíz segítségével fokozatosan oldódnak ki belőle a növény számára hasznos tápanyagok, amelyek hosszú (2-4 hónap) ideig is táplálhatják a fűszereinket.

A fény fontos tényező!

A környezeti adottságokat tekintve az egyik legfontosabb tényező a fény. Mivel a legtöbb fűszernövény eredetileg mediterrán területekről származik, ezek a növények igen nagy fényigénnyel rendelkeznek, ezért napos, fényes helyen fejlődnek a legszebben. Vannak fűszerek, amelyeket árnyékosabb balkonokon is nevelhetünk, de érdemes előre tájékozódni, hogy melyek ezek, ugyanis nem mindegyik érzi jól magát kevésbé napos helyen. Ha azt látjuk a növényen, hogy gyenge, nyúlánk hajtásokat fejleszt, akkor valószínűleg kevés neki a fény, tegyük át egy másik helyre.

Barát vagy ellenség?

Mivel kevés hely áll rendelkezésre egy-egy balkonon, érdemes több fűszert összeültetni egy ládába vagy dézsába. Fontos azonban figyelni arra, hogy mit mivel ültetünk. Igyekezzünk a párosításokat úgy alakítani, hogy hasonló igényű fűszerek kerüljenek egy ládába. Egy vízigényes bazsalikom például nem érzi jól magát a szárazságtűrő kakukkfű társaságában, az egyik szomjan hal, mire a másik megszomjazik, vagy éppen megfullad a rengeteg öntözéstől, amíg a másik vígan lubickol. Figyeljünk tehát növényeink igényeire.

Szárazságtűrő fűszerek: kakukkfű, rozmaring, oregánó, zsálya, menta.

Vízigényesek: bazsalikom, citromfű, petrezselyem, koriander.

A snidling jól bírja a szárazabb körülményeket, hiszen hagymájában is tud vizet raktározni a szűkösebb időkre, de sokkal szebben fejlődik, ha rendszeresen öntözzük.

És most lássuk őket részletesen is:

Bazsalikom: Vízigényes növény. Fényes helyre tegyük, levelei akkor lesznek igazán szépek és nagyok. Laza közeget válasszunk számára. Meghálálja a tápanyagutánpótlást. Ha a virágait lecsípjük vagy kitörjük, sokkal több levelet hoz majd. Rengeteg féle változatból választhatunk: bordó apró levelű, zöld görög, klasszikus olasz, bíbor virágú thai bazsalikom, stb. Felhasználásukban és tartási igényeikben nagyjából megegyeznek.

Kapor: Az egyik legkevésbé igényes fűszer, akár magról is nevelhetjük. Vízigényes, úgyhogy hasonló igényű növényekkel párosítsuk. Leveleit frissen vagy szárítva is felhasználhatjuk. Virágai gyönyörű mustársárga színű ernyők.

Snidling: Szinte bármilyen közegben szépen fejlődik, sokszor virágokat is hoz a nyár folyamán. Napos, világos helyet válasszunk neki. Fogyasztás előtt frissen szedjük.

Rozmaring: Az egyik legjobb szárazságtűrő fűszernövény. Évelő, így akár sok éven keresztül is használhatjuk. Napos, meleg fekvésű helyet válaszunk számára, akkor fejlődik a legszebben. Az idősebb példányok töve egyre jobban fásodik, akár valódi kis bokorrá is nőhet, ezért érdemes már eleve nagyobb edényt választani a számára, hogy ne kelljen sokszor bolygatni.

Oregánó és majoránna: Szintén jó szárazságtűrők, a mediterrán vidékről származnak, az olasz konyha leghíresebb fűszerei. Világos, napos helyen fejlődnek a legszebben, levelei folyamatosan szüretelhetők. Apró virágai nem befolyásolják a levélhozamot, így nyugodtan hagyhatjuk virágozni. Ha esetleg kissé megnyúlnak, érdemes egy kicsit visszavágni őket, hogy bokrosodjanak.

Menta: Elég agresszíven terjed, így érdemes egy külön cserépbe vagy ládába ültetni, hogy ne nyomja el a szomszédságot. Leveleit frissítőkhöz, süteményekhez folyamatosan szüretelhetjük. Illatos virágai vonzzák a méheket, így akár méhlegelőként is alkalmazhatjuk. Jól tűri a szárazságot, de igazán szépen csak rendszeres öntözés mellett fejlődik. Talajban nem válogat. Világos helyet válasszunk számára.

Zsálya: Jó szárazságtűrő, a pangó vizet nem annyira kedveli, de a rendszeres öntözést meghálálja. Napos, világos helyen fejlődik a legszebben. Aromás leveleit sok éven keresztül élvezhetjük, hiszen évelő növény, kint is könnyen áttelel. Talajban nem válogatós. Virágai mutatósak, általában liláskék vagy rózsaszínes színűek, vonzzák a méheket.

Petrezselyem: A metélőpetrezselyem az egyik legnépszerűbb fűszer. Vízigényes, világos vagy félárnyékos helyen fejlődik a legszebben. Az idősebb leveleket érdemes szüretelni, hogy a növény folyamatosan megújulhasson. Laza közeget válasszunk számára, hogy könnyen begyökerezhessen.

Kakukkfű: Nagyon jó szárazságtűrő, így a benapozott balkonok kiváló fűszernövénye. Mutatós kis bokrot nevel, amelyről a leveleket folyamatosan gyűjthetjük. Enyhén fásodó szárú, sokszor lombbal együtt telel át, sok éven keresztül élvezhetjük a hasznát. Választhatjuk a sima zöld, vagy a cirmos levelű, citromillatú változatot. Dísznövényként is igen szép. A pangó vizet és a túlöntözést kerüljük. Talajban nem válogat.

Citromfű: A mentához hasonlóan, viszonylag agresszíven terjedő növény, így érdemes külön rezidenciát adni neki. Megfelelő vízellátás mellet fejlődik csak igazán szépen, nagy szárazságban rendszeresen kókadnak a levelei. Érdemes egy félárnyékos, középnapos helyet választani a számára. Talajban nem válogat.

Koriander: Fényes, világos helyen érzi jól magát. Vízigényes, csak megfelelő vízellátás mellett hoz igazán szép lombozatot. Talajban nem válogatós, de laza talajban érzi a legjobban magát. Leveleit folyamatosan szedhetjük.

 

Növényfanatikus vagyok!

Iratkozz fel a hírlevelünkre, hogy 10 % kedvezményt kapj az első rendelésedből, és időben értesülj a Plantés akciókról, hírekről és újdonásgokról.

.

Kereső

VALENTIN NAP

Extra növények a kedvesednek!

TULIPÁNVÁSÁR / Pesten és Budán

RENDELD MEG MOST!